Print

Instalații cu gaz inert

Sunt soluții rapide de stingere a incendiilor care reprezintă alternative eficiente ale stingerii cu apă. Aceste sisteme protejează oamenii, bunurile și mediul înconjurator. Recomandate in spatiile unde este necesara o reactie cat mai prompta la aparitia unui incendiu, acolo unde focul poate apare oricand ziua sau noaptea sau unde pagubele produse de agentii conventionali de stingere nu pot fi acceptate (zonele cu tehnica de calcul si echipament de telecomunicatii, muzee / biblioteci, galerii de arta / colectii / arhive, etc).

Print

Gospodărie apă de incendiu cu rezervor de apă și stație de pompare

Stația de pompare este o încăpere care adăpostește grupul de pompare. Acesta asigură necesarul de apă prin pomparea lui din rezervorul de apă în conductele care alcătuiesc gospodăria de apă de incendiu.

Print

Instalații cu hidranți interiori

Sunt instalații prevăzute cu coloană de distribuție a apei către echipamentele de luptă împotriva incendiului. Aceste echipamente cuprind în principal o cutie sau o uşă, un suport pentru furtun, un robinet manual de închidere, un furtun plat prevăzut cu racorduri și ţeava de refulare universală.

Print

Instalații cu hidranți exteriori

Sunt dispozitive instalate la o conductă de apă principală care permite racordarea echipamentului de intervenţie al pompierilor şi obţinerea alimentării continue cu apă.

Print

Instalații cu sprinklere

Se folosesc pentru detectarea, stingerea și semnalizarea automată a începuturilor de incendiu. Instalația este formată din sistemul de alimentare cu apă, aparat de control şi semnalizare (ACS) sau staţia centrală a instalaţiei presoare de aer pentru tipul apă-aer; reţelele de conducte pentru distribuţia apei, ramificate sau inelare, capetele sprinkler (duzele de refulare) care au rolul de a detecta incendiul şi dea refula apa sub formă pulverizată pentru localizarea şi stingerea acestuia.

Print

Instalații cu drencere

Drencerele, în accepţiunea din reglementările tehnice româneşti, pot fi asociate, ca principiu de funcţionare, cu sprinklerele deschise sau, uneori, cu sprinklerele de inundare. La punerea în funcţiune, instalaţiile cu sprinklere deschise refulează apă prin toate sprinklerele instalaţiei. De obicei, elementul de activare a acestei instalaţii este o instalaţie de detectare şi semnalizare cu detectoare de incendiu. Se asigură astfel o protecţie cu apă a spaţiului protejat. Aceste instalaţii sunt utilizate în special în situaţia riscurilor speciale unde viteza de propagare a incendiului este mare sau pentru protecţia pe exterior a clădirii protejate împotriva incendiilor.

Print

Instalații cu apă pulverizată

Pulverizarea apei se realizează în scopul creşterii raportului între suprafaţa exterioară a picăturilor şi masa lor pentru a se obţine un contact mai bun între apă şi mediul ambiant în zona focarului, intensificarea transferului de căldură şi în consecinţă stingerea rapidă a incendiului.

Print

Instalaţii cu ceaţă de apă

Se recomandă adoptarea instalaţiilor de limitare şi stingere a incendiilor cu ceaţă de apă în situaţiile în care rezervele de apă sunt limitate sau când alimentarea cu apă se face cu restricţii.